Καθαρόαιμοι Ίπποι

Στα τέλη του 17ου με τις αρχές του 18ου αιώνα Άγγλοι ευγενείς στην προσπάθεια τους να κάνουν τα βαριά Βρετανικά ιπποδρομιακά άλογα καλύτερα και ταχύτερα, εισήγαγαν τρεις αραβικούς επιβήτορες, που αναδείχτηκαν στους  «γενάρχες» σχεδόν όλων των καθαρόαιμων που υπάρχουν σήμερα. Πρόκειται για τους Darley Arabian, Godolphin Arabian και Byerley Turk).

Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ήταν ίπποι σαφώς ταχύτεροι οι οποίοι όμως δεν στερούνταν και αντοχής. Αυτά ήταν τα πρώτα Καθαρόαιμα άλογα ιπποδρομιών.

Όπως οι άνθρωποι δρομείς έτσι και οι ίπποι διαθέτουν φυσικά χαρακτηριστικά τέτοια που τους οδηγούν είτε να είναι καλύτεροι στο sprint  (μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και ταχύ διασκελισμό) είτε σε μεγάλες αποστάσεις (μεγαλύτερο διασκελισμό και αντοχή, κατ’ αντιστοιχία των sprinters και μαραθωνοδρόμων αθλητών.

Οι ίπποι που συμμετέχουν σε επίπεδες ιπποδρομίες όπως αυτές που διεξάγονται στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους από την ηλικία των δύο ετών.  Ορισμένοι αποσύρονται στην ηλικία των τεσσάρων, αν και αρκετοί παραμένουν στην αγωνιστική δράση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαγωνιζόμενοι σε ηλικίες 10 ή και πλέον ετών. Παρότι μερικές από τις πιο φημισμένες ιπποδρομίες  αφορούν τους ίππους τριών  ετών (Κριτήριο, Ντέρμπι κλπ), είναι γενικά αποδεκτό πως οι ίπποι φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους στην ηλικία των τεσσάρων και πέντε ετών.

  • Τα ιπποδρομιακά άλογα επιτρέπεται να αγωνίζονται από δύο ετών και άνω
  • Στο βόρειο ημισφαίριο όλοι οι ίπποι που γεννιούνται την ίδια χρονιά έχουν επίσημη ημερομηνία γέννησης την 1η Ιανουαρίου. Είναι ωστόσο ευνόητο πως σε ιπποδρομίες διετών, οι ίπποι  που γεννήθηκαν στις αρχές του έτους είναι αρκετά πιθανό να αποδειχτούν πιο ώριμοι από εκείνους που γεννήθηκαν κάποιους μήνες αργότερα, παρά το γεγονός πως θεωρούνται συνομήλικοι.
  • Ένα ιπποδρομιακό άλογο μπορεί να ζυγίζει κοντά στα 500 κιλά, ενώ το μέσο βάρος της καρδιάς του κυμαίνεται στα 4 κιλά.
  • Ένα αγωνιστικό άλογο καταναλώνει περίπου 5-7% του βάρους του σε νερό.